olleusa.blogg.se

Tja! Mitt namn är Olle Berggren och är 18 år gammal. På den här bloggen kommer du kunna följa mitt år som utbytesstudent i USA hos mina värdpappor Will & David som bor i Charlottesville, Virginia.

Kort vecka pga snöööö!

Hej! 
Ännu en vecka avverkad och ännu en vecka närmare hawaii!! Såg precis att det är 24 grader celcius i Honolulu just nu kl 06.30 am! Grymt :-D
Den här veckan gick riktigt snabbt förbi. Vi var lediga i måndags pga av Martin Luther King day, eleverna var även lediga på tisdagen i min skola så började veckan med 2 lediga dagar. Sedan kom snön!! 

Onsdagen blev en snowday. Hur skönt som helst, veckan började alltså med 3 dagars ledighet. På torsdagen var snön fortfarande kvar men jag och Will hade inte lika mycket tur som David. Hans skola var stängd och vi fick "bara" 2 timmars delay. Fredag började vi kl 9 som vanligt. Så basically gick vi 1 1/2 dag i skolan denna vecka haha :-)
I fredags var det basketmatch, hemmamatch mot rivalen Western Albermarle. Innan matchen låg vi delad 1a med dem i vårat district! Vi förlorade första matchen mot dem med 3 poäng så vi visste der skulle bli en grym match. Och det blev det! Vi hade en vass student section på läktaren och vi krossade Western med 10 points!!
Så nu är vi nr 1 i vårt district! Riktigt kul.

Igår, lördag, var det dags för mid year meeting med YFU. Inget jätte spännande direkt men det är obligatoriskt. Vi är 6-7 personer som ingår å districtet här så vi åkte till en av familjerna som hostar för mötet (vi ska ha sista mötet hos oss i maj). Mötena är inte så givande direkt. Pratar bara om året och meningen är att de ska hjälpa med hemlängtan, hitta kompisar mm mm. Men allt är hur bra som helst här för mig så behöver liksom ingen hjälp från aktiviteterna :-) men det är några sköna personer där så det är alltid kul att höra hur de har det. Kom även fram att 2 av dem också ska till hawaii! En dansk tjej och en schweizisk tjej som är jätte trevliga och de är även på samma flight som oss från Washington! Så det är kul.
Idag, söndag, ska vi städa och plocka skräp på någon väg med lacrosse laget haha. Så om en timme måste jag åka dit för att jobba i 2 timmar, tror vi får pengar till laget eller community service points eller något sånt. Så bara att ställa upp för laget!

Det var allt för nu. Deuces!

New York City

Hej! Sent igår kväll kom vi hem efter en grym helg i NYC.
Vi åkte från skolan kl 07am på fredag morgon och anlände till NYC ca kl 2-3. Vi checkade in på hotellet och gjorde oss redo för att åka in till times square. Vi fick lite fritid i ca 2 timmar att gå runt och göra vad vi ville på times square. 
Lite reklam för super bowl som spelas i NY iår!


Här är vi på times square

Efter det så var det dags för musical!  Kl 8pm började "Wicked". En riktig Broadway show och en jätte poppis musikal som är storyn innan "the wizard of Oz". 
Scenen innan det började! Musikalen var grymt bra och allt var jätte fint all rekvisita och allt. En stoor drake i taket som flaxade vingarna och rörde sig ibland haha, coolt.

Sedan åkte vi tillbaka till hotellet, kom dit ca kl 11.30 så var nästan direkt till sängs som gällde. 
På lördagen åkte vi in till city igen. Denna gång för att spendera några timmar på 5th avenue. En av de exklusivare gatorna i New York! 

Var dimmigt denna förmiddag, resulterade i ganska coola effekt på skyskraporna som försvinner upp i dimman!
Pappa känner du igen de?? Det här är en av världens största yellow diamonds som finns inne på Tiffany's på 5th street. Det roliga är att vi var inne där på våran new york resa med hockey laget för några år sen! 
Här är samma diamant från resan med hockey laget! Haha tyckte det var lite roligt att se samma sak igen några år senare ;-D
Här har vi hela gruppen samlade efter lunch tid. Efter förmiddagens fritid samlades vi alltså och åkte till the metropolitan museum of art.
Rätt så ball tavla.
Picasso!
Och en väldigt fabolous staty haha!
Jag och Will posar i museumet

Efter det hoppa vi på bussen igen för att åka till Harlem för middag på en riktig jazz-klubb. Cotton club hette den och vi hade hyrt hela för oss själva. Det var ett jazz band där som spela bara för oss och så åt vi "soul-food buffe"! Klassisk "african-american food. Hur gott som helst! Fried chicken, bbq, ribs, Mac n cheese, sweet potatoes mm. Var hur nice som helst. Och folk dansade på dansgolvet till jazz bandet, var en riktigt rolig kväll.
Jazz bandet
Visar dans skillsen på dansgolvet ;-)

Och så var det söndag; dags för gudstjänst! Vi åkte återigen in till city för att gå på gudstjänst i The cathredal of St John The Divine.



Sjukt stor och cool katedral!!
Vi gick in, och där blev vi välkomnade av en av prästerna som frågade om vi var där bara för att kolla kyrkan eller om vi skulle vara med på gudstjänsten. Vi var ju mer än 100 personer så de ville veta. Så Will sa att vi var en kör från Charlottesville och då sa de att vi jätte gärna fick sitta på speciella "kör-platser" precis bakom deras egen kör så vi kunde sjunga med! 
Så här stod vi på båda sidor om kören!



Här är från nästan hela vägen längst bak i kyrkan, vi satt till höger och vänster längst bak i den här bilden.
Tror eller ej men jag gillade faktiskt själva gudstjänsten! Den var inte så "konstig" som de kan va ibland utan var en väldigt open minded kyrka som pratade mycket om anti racism, de pratade om andra religioner också. Var helt enkelt om att man ska älska alla människor så jag gillade budskapet de hade. Mer fokus på att bete sig som en bra människa istället för att dyrka Jesus typ. 

Här är en bild på NYC sky-line taget från hotellet. Vi bodde utanför Manhattan och tog bussen in ca 10 min på mornarna.

Så, det var en väldigt lyckad trip! Massa härliga människor och roliga aktiviteter. Riktigt glad att jag kunde få följa med trots att jag inte tillhör kören! Men jag sjöng i kyrkan så man bidrog ju med lite skön sång ;-)

Idag har vi varit lediga! Jag är ledig idag och imorgon, och W & D är lediga idag men inte imorn (snöstorm på väg dock så troligtvis blir de lediga imorn också och förhoppningsvis stängs även skolan på onsdag och kanske torsdag enligt prognosen). Idag åkte vi till en fin liten lake och hikade. Det var ca 17 grader och som idag! Helt sjukt! Med tanke på att de ska snöa imorgon och sen blir minus 10 grader! Men jag klagade inte, var en underbar dag idag.
Tillsammans med Matt och Aimy vandrade vi på (två kompisar till oss, de är gifta och båda lärare på CHS).



Här har bävrar vart i farten!
Jag hittade även ett bäver bo! Tyvärr såg vi inga bävrar men var coot att hitta deras nest :-) 

Jag har haft en bra lång helg med andra ord! Har till och med en dag kvar på den som sagt. Imorgon kommer det antagligen bli att kolla massa Breaking Bad. Om ni inte har sett det programmet så gör det! Sjukt bra!! Började kolla förra veckan och är fast haha. Tänkte också ta mig ut och löpa lite, daga och hitta tillbaks till formen inför lax säsongen! Blivit mest gymmande nu så inte så mycket flås träning sedan footballen tog slut. Så dags att hitta tillbaka så jag är redo för Lacrosse! 
Ha det fortsatt bra där hemma nu :-)
Kram!

Weekend i NYC med the choirs!

Hejhej!
Här packas det för fullt, imorgon åker nämligen jag och Will till New York City med Will's körer! Varje år har de en resa och iår är det NYC som gäller så jag fick möjligheten att haka på :D klockan 07.00 åker bussarna, när vi kommer fram blir det att kolla runt på Time's Square ett tag och kl 8 ska vi kolla på el musikal. Wicked heter den som är storyn om vad som händer innan "The wizard of Oz"! På lördag är det lite sightsing och shopping på förmiddagen som gäller och sedan ska vi ett ställe som heter "Cotton club". Det är en Jazz klubb i Harlem där vi ska äta middag och ett jazz band kommer spela för oss. Låter riktigt coolt! På söndagen ska vi gå i en riktigt fin kyrka och höra på musiken där och så. Ska bli spännande att dressa up för en riktig formal New York kyrka och se en riktig gudstjänst.
Tror vi är ca 100 elever som åker! Ska bli grymt kul :D missar ju även skolan imorgon så det är ju rätt nice det med hehe. 
På måndag och tisdag är vi lediga så blir en härlig lång weekend. NYC fredag-söndag och sedan 2 dagars extra ledigt!! Samtidigt som Hawaii närmar sig allt mer. Livet leker ;-D
Hoppas ni alla har det riktigt bra hemma :-) lovar att försöka posta om NYC så fort som möjligt. 
Kram

Iskall vecka i Staterna

Hejhej!
Har varit en kall vecka här i staterna! Första gången på bra länge som det en dag var minus grader i alla staterna samtidigt! Även florida och hawaii(uppe i bergen på hawaii dock ;-) men ändå, ni förstår grejen, sjukt kallt har det varit. Det är pga den så kallade polar vortex som har tagit med sig iskylan från nordpolen. Skolor har varit stängda över hela landet många dagar denna vecka. Vilket är rätt förjävligt med tanke på att min skola varit öppen alla dagar... David's skola hade 2 timmars försening 2 dagar och många skolor i närheten här var stängda. Så kylan har inte fört med sig något positivt direkt, hade skolan stängt hade det ju vart värt de men nu var de bara att ta sig ut i kylan och knega på som vanligt. 
Annars så var det en rätt så lugn första vecka i skolan. Inget nytt eller speciellt som hände direkt. 
Däremot gick jag på första conditioning träningen med lacrosse laget i torsdags! Börjar bli riktigt taggad på lacrosse som börjar 24 february. Har träffat coachen och delar av laget (känner redan ett par stycken från laget) och vi önskade nr så jag har redan fått nr 22 säkrat ;-) känns bra att veta så jag inte behöver fighta någon om numret haha!
I fredags spöade vårat basketlag David's skola Monticello! Var en bra match, borta i Monticello och det blev en stabil 85-67 seger för Black knights! Basketmatchena är riktigt kul att kolla på. Efter skolan träffas vi massa folk och hänger och pre-gamear innan matchen. Umgås och taggar helt enkelt innan vi tar oss till matchen. Och vi har ett riktigt bra lag så det är kul att se dem spela.

För er som inte vet det kan jag ju också berätta att jag åker till Hawaii om 19 dagar!! Tillsammans med en massa utbytesstudenter från hela landet åker vi me YFU för en grym vecka på Oahu. Där vi kommer bland annat att surfa, snorkla, katamaran tour, se Pearl Harbour, lära oss Hula-Hula dans, mm. Ska bli grymt, är riktigt taggad!
1a february anländer vi alltså till Oahu, ön där huvudstaden Honolulu ligger, och vi stannar i en vecka för sol, bad och bara allmänt ha det bra! 
Hoppas få se såna här när vi snorklar!!


Så det här kommer då vara jag om några veckor.. ;-)

Idag hade vi besök av Louis och hans fru. Louis är Will och Dvid's första utbytesstudent som de hade för ca 8 år sen när de bodde i Richmond. Han är från Brasilien och träffade hans nuvarande fru när han var här under utbytesåret så de bor i USA nu. Så vi åkte på en härlig lunch på ett lokalt brewery. Väldigt trevligt!
Och nu är vi hemma igen och ni kan säkert gissa vad gör, med tanke på att det är söndag och så....
Exactly, it's football! Andra omgången av slutspelet är i fullgång så man är bänkad framför tvn som vanligt haha! 

Ta hand om er där hemma nu! På återseende, kram

Nags head, NC

Hej!
Veckan på stranden har rullat på bra här, har varit riktigt nice so far. I måndags kom familjen Craft hit och har stannat här tills idag. De bor i C-ville, har 2 söner som går på CHS, en är junior och en är freshman (1a och 3e års elever). Jätte trevlig familj, så har funkat bra och vart roligt!

Här kommer bilder från hela veckan:
Här är huset sett från stranden
Utsikt från balkongen

I tisdags besökte vi the Wright brother's memorial. Bröderna som uppfann flygplanet! De var här där vi är som första flygningarna någonsin utfördes av bröderna Wright!


Här är märket för var planet löft för första gången någonsin
Stora stenen är där planet löft. De mindre vita stenarna till höger är hur långt de kom. De längsta var i luften i 59 sekunder, den stenen ser man svagt längst till höger i bilden! 
Jag, Will, Aggie (mamman) och Elliot (yngsta sonen) med memorial i bakgrunden
Astronauterna Olle & Elliot haha

Efte de kom vi hem och hade en härlig nyårs middag, spela lite spel, hoppa i badtunnan. För att sedan kolla på tvn när bollen på Time Square åkte ner på tolv slaget! Sedan direkt ut på balkongen för att kolla på de få fyrverkerier som sköts upp (är olagligt att skjuta här pga av att de är så torrt).
Jag, will och David haha





I onsdags åkte vi på en liten utflykt, först stanna vi vid en fyr och sedan åkte vi till "key point", änden av the outer banks.






Key point:
Craft's bil till vänster
Från vänster: Trevor (äldsta sonen), Elliot, Will, Drew (pappan) & David. 
Fiske spöna sattes upp!
Drew och Elliot fiskar
Min view från solstolen! David sitter och fiskar framför mig
Längst ut på keyn
Första fångsten, David fick en flundra 

Mås
Lite ball bild tycker jag!
Andra fångsten! Japp, det är en haj!

Riktigt coolt!!

Idag åkte jag will å David till ett litet aquarium här i närheten.
"Waters of the outer Banks" lite roligt också när Davids efternamn är Waters haha!
















Å här sitter jag nu och kollar football, college bowls är det dom gäller just nu. Signar bowl är detta, spelas iår mellan Oklahoma och Alabama ;-)

Ha ett fortsatt bra lov, passa på å njut innan skolan och jobb börjar igen ;-) sköt om er!