olleusa.blogg.se

Tja! Mitt namn är Olle Berggren och är 18 år gammal. På den här bloggen kommer du kunna följa mitt år som utbytesstudent i USA hos mina värdpappor Will & David som bor i Charlottesville, Virginia.

Solig helg och regnig skolvecka

Hej!
Onsdag idag och vi har haft en riktigt regnig vecka so far, regnat varje dag denna vecka.. Men helgen var härlig iallafall! På fredagen var det regnigt dock haha, vi skulle haft träning som vanligt efter skolan men del blev inställd för planen var i för dåligt skick av allt regn. Träningsplanen är riktigt gräs inte konstgräs så blir alldelles för lerigt när det regnar för mycket. Så istället för träning möttes vi upp några kompisar och umgicks hela eftermiddagen och kvällen istället. Vi hade en bra kväll :-)

På lördagen åkte jag, tillsammans med 2 andra från min grupp i ett grupp projekt för en av mina klasser. Det är ett "välgörenhet projekt" skulle man kunna säga, min grupp jobbar med sustainability och vad vi försöker göra är att inspirera folk att köpa lokal producerad och organisk mat. För att hjälpa miljön, stoppa mass produktion av mat som skadar både djur och hälsa, etc. Så på lördagen åkte the 3 of us ut till en lokal bondgård för att få en rundtur och interviewa dem, material som vi kan använda i dokumentären som vi gör. Vädret var helt magiskt på lördagen så det var en perfekt dag att åka dit. Var jätte fint där ute med massa söta djur!

På söndagen var planen att vi skulle hajka, men på söndag morgon så ändrades planen till att istället åka till Virginia Zoo, där de har som en liten safari park där djuren går lösa och man åker runt med bilen och kollar. Var igen magiskt väder, vi hade riktig tur!
En dromedar
Kamel!
En struts utanför bilen, påminner en om Sydafrika och Lomo haha


 Jätte fina djur, som vet att många bilar kommer med mat så de kommer väldigt nära. 
Galapagos turtoise
Me & Will as lamas
And me & David as kangaroos haha
Fick även till en selfie med en söt liten fågel

Var en härlig och fullspäckad helg! Perfekt väder som pricken över i :-)
Dock försvann det vädret när skolveckan började.. I måndags var vi tvugna att träna inomhus för att det regnade och blixtrade igen, på tisdagen (igår) skulle vi ha match, hemma mot rivalerna Monticello. Det spöregnar heela dagen men inget beslut om att avbryta matchen kom så vi tog oss till stadion efter skolan för att kolla på JV matchen och sedan börja värma. Det visade sig när vi kom dit att vår ända målvakt hade blivit sjuk och inte kunde komma. Så stämningen var lite kaotisk då ingen visste hur vi skulle lösa problemet med målvakt. Ingen ville riktigt ställa sig mellan stolparna frivilligt men coacherna tyckte att jag skulle prova så jag, hyfsat livrädd för bollarna är stenhårda och man har knappt nå skydd, tänkte att vafan det är väl bara att köra! Så jag tog den för laget och drog på mig de få skydd man har, en bröstplatta, hjälm och susp basically.. På uppvärmningen gick det rätt bra faktiskt och det kändes bättre än jag trodde och var faktiskt rätt roligt! Så var skit taggad på att debutera som lacross målvakt ;-) men bara 5 min innan matchen skulle börja såg domarna första blixten. Och enligt HS regler så måste matchen avbrytas 30 min när de blixtar, och om det blixtar igen lägger de till 30 nya minuter. Så vi väntade ca 20 min sen börja det blixtra igen och då bestämde domarna att matchen skulle avbrytas helt. Så det blev aldrig någon debut som målvakt haha.. Liite synd, var faktiskt rätt taggad. Dock var det nog bäst för laget, så vi får tillbaks vår riktiga målvakt när vi spelar om matchen ;-)

Ikväll ska vi ha en match igen, borta mot Fluvanna HS. Dock så regnar det ännu mer idag och är ännu större risk för åska och blixtar, så risken att kvällens match också blir inställd är ganska stor. Vi får se vad som händer helt enkelt! 

Det var allt, ha en bra Valborg allihopa! Kram

En vecka av sol, regn, lacross och hiking!

Halloj!
Börjar väl där förra inlägget tog slut, söndag för en vecka sedan, alltså dagen efter prom. Inte långt efter att jag skrev förra inlägget så kom familjen Stipe på besök. Det är familjen med söta barnen Elliot och ny tillskottet Virginia Leigh. Var en jätte fin dag, vi hade en trevlig middag och va ute massa och sparka boll, både rund och oval ;-)
Will och lilla Virginia Leigh
Pappa Dave och Elliot ute på tomten
Jag och Elliot lirar lite boll
Bros👊

Förra veckan var en tung lacross vecka. Vi spelade två matcher och förlorade båda. Först på tisdagen var det Monticello som gällde. Var en tuff match i spöregn å runt 40 farenheit. Vi spelade rätt så uselt och förlora med 10-7 tror jag det var. En match där vi på pappret hade chans att vinna så kände som att vi slarva bort det lite.
På fredagen spelade vi mot Western Albermarle, även dem en av rivalerna från C-ville området. Denna match var betydligt roligare! Dock fick vi stoor stryk. Men Western är ett av de bästa lagen i serien, och vi (som jag tror jag sagt tidigare) har ett litet "re-building" year, då massvis med spelare från förra året var seniors och är inte kvar iår. Så vi är ett väldigt ungt och orutinerat lag. Så, Western som sagt, och ett lag som på pappret ska bara köra över oss.. Vi viste redan på förhand att de är mycket bättre men vi bestämde oss för att bara gå ut och lira lacross och ha kul, spela som en familj. Vi lyckades hålla jämnt i första kvarten, låg bara under 2 mål och vi spela skit bra och hade det hur roligt som helst, sedan mot slutet av första halvan tappa vi skärpan lite och det rann iväg, vi fick ett tröstmål med 20 sekunder kvar av matchen iallafall som gjorde de till 13-1 eller något sånt. Så trots brak förlust skulle jag ändå säga att vi spela vår bästa match för säsongen, det säger en hel del om hur duktiga Western är! Är inte riktigt likt mig att vara på bra humör efter en förlust, så ni kanske kan förstå vilken bra stämning vi hade i laget trots förlust om till och med jag kan hålla humöret uppe ;-)

Så blev det helg, och sen söndag, påsk söndagen! Vi firade påsk i våran lilla familj genom att sticka på en härlig hike i det fina vädret tillsammans med en annan familj, the Poe's.
Vakna först upp till en väldigt fin påsk godis korg som Will och David fixat :-)

Hiken var hur fin som helst, vi åkte till ett ställe där vi kunde vandra längs en liten fors som gick nerför berget, så vi följde den upp i ca 1 timme innan vi både, massvis med fina vattenfall och nature scenes på vägen! Här kommer bilder:
Precis börjat vandra

Först i ledet, Jake Poe. Nr 2 är hans storebror tucker Poe. I bakgrunden ser ni pappan Chris Poe, mig själv, David och Diana Poe. 
Självklart tvungen att stanna för standard posen också...

Forsen/vattenfallet påminde lite om när vi var på Jamiaca med familjen Adding förra året! Hade det vart varmare hade man såklart klättrat även detta ;-)


Familjen Poe
Familjen Waters/Berggren/Cooke!
Avslutade hiken med en mysig picnic på ett litet winery i närheten.
Jätte fint var det även där, massvis med gräs yta där hundarna kunde springa runt och vi kunde spela lacross! Och lite sms paus (när täckningen tillät) såklart som Will så fint lyckades ta kort på haha..

Idag började ännu en nu skolvecka, inte många kvar nu.. Helt sjukt va snabbt tiden går!!
Imorgon är det dags för match igen, mot det "näst bästa" laget i serien, som jag är rättså säker faktiskt slog Western häromveckan. Eller iallafall spelade väldigt jämnt så det kommer bli en tuff match. Men vi kommer gå ut och ha roligt och bara fokusera på att spela vårt spel. Och förhoppningsvis sätta några av dem på marken.. ;-) ska bli kul iallafall, vi hade en bra träning idag, så vi är laddade! Får se om vi lyckas skaka dem lite!

Hoppas ni alla hade en underbar påsk hemma i Sverige! Och att familjen lyckades ha en helt ok påsk iallafall även fast jag förstår det kan vart tufft när inte jag var närvarande.. ;-) 
Ta hand om er, kram

My American prom🇺🇸🎈

Hej!
Så, nu har jag fått uppleva en riktig amerikansk senior prom! Det blev en väldigt lyckad kväll, hade det jätte roligt med massa härligt folk. Blev en massa bilder så här kommer de bästa:

Jag och will börjar prom dagen med att på morgonen åka och fixa det sista. Hämta blommorna till Pearl, och så var jag tvungen att köpa dresspants till tuxedon. Det där med långtids planering är inte riktigt min grej, provade tuxen dagen innan på fredagen för första gången och insåg att byxorna jag tänkte ha till har blivit försmå (de jag köpte i höstas) så vart att åka och inskaffa nya!
Dags att göra sig redo! Will ser till så att flugan är perfekt ;-) där ser ni byxorna också, planen var att bara köra svart men när jag såg dessa kunde jag inte låta bli haha.
Här har vi jag och Robert, som bor en bit ut så han gjorde iordning sig hos mig.
Och family picture innan det var dags att sticka! 

Själva prom var från kl 7.30-11 eller nåt sånt, men är nästan ingen som är där hela tiden. Vi var där mellan ca klockan 9.30-10.30. Innan det var vi en massa folk hemma hos en tjej som heter Xenia. Fullt med folk, mat, alla föräldrar är där för att ta foton. Kl 6 började allt där.

Här har ni mig och Pearl! Första man gör när man kommer dit är att hitta son date och byta blommor. Till tjejerna fixar man en blomma att sätta på handleden som ni ser på bilden och till killarna köper tjejerna en blomma att sätta på kavaj kragen.


Och så börjar bilderna att tas!
Jag och Sam, en av lagkaptenerna för lacross laget
Jag och will
Ett par stiliga jenkare


Så var det dags för alla killar att rada upp sig


Och så tjejernas tur
Sam och Xenia i mitten (vit klänning) Sam är som sagt lacross spelare, och Xenia är hon som bor där vi var och med mamma från Danmark. De två är även tillsammans också


Och till sist allihopa, med sina dates
Efter det lämnade en hel del för en stund, det var dags för middag och vissa som är tillsammans åker för att ha egna middags dater och så. Men vi var några som var kvar hos Xenia's och åt middag där. Btw så var deras hus huuur fint som helst! Det ligger lite utanför C-ville och på en galet stor tomt. Var verkligen ett perfekt ställe att vara på innan prom. Xenia's mamma är btw från Danmark! Så vi pratade en hel del om Skandinavien och Sverige/Danmark, var kul :-)

När middag, foton och allt var klart, efter lite häng vid huset och "pregaming" så var det dags att åka till prom. Temat var "Casino Knight" (knight som i black Knights) och på övervåningen kunde man spela poker, blackjack och roulette. På nedervåningen var det dansgolv. Vi hade en rolig timme där med både lite spelandes och dans. Sedan åkte vi tillbaka till Xenia's house, runt 15-20 st för lite efterfest. Har tyvärr inga bilder från varesig prom eller efter hehe ;-) inte så mycket att se dock, mestadels ett dansgolv crowded med people bara.

Så min första (och enda) upplevelse av en Amerikansk prom var väldigt lyckad! Hade en rolig kväll/natt med massa underbart folk :-)

Nu vill önska er där hemma ett grymt påsklov! Liiite avis blir man ju ;-) även fast jag precis haft lov haha.. 
Ha det bäst! Kram

Spring break

Hej! 
Sitter nu i Wills kontor efter ett gym pass, i väntan på att skolan ska börja.  Tillbaka till rutinerna med andra ord, efter ett riktigt skönt spring break! 
Första halvan av lovet spenderade vi tillsammans med familjen Craft i en söt liten stad, Asheville, i centrala North Carolina. Vi hade 2 hela dagar där. Första dagen åkte vi till The Biltmore House som är det största privata ägda huset i hela USA. Det är Vanderbildt familjen som äger det. Sjuuukt stort var det, och väldigt fint!

Framsidan med en mindre gräsyta framför


Elliot, Aggie, Drew, och Trevor Craft
Och så en Biltmore-selfie på det. Vädret var magiskt båda dagarna!! Runt 25 grader och strålande sol!
Hänger med lejonet

Så det var utsidan, sen var det dags att gå in, huset är till och med ännu finare på insidan! Tyvärr fick man inte ta bilder inne i huset men lyckades knäppa några iallafall, inte bästa kvalite men bättre än inget haha:

Va tvungen att ta snabba och diskreta bilder så ja ni ser ju hur de blev. Men ni kan iallafall få en ide om hur huset var inrett. Väldigt gammaldags och fint.
Lyckades få 1 bra bild dock, på bowlingbanan i huset ;-)

Andra dagen åkte vi runt till ett par olika lokala öl bryggerier. Även fast vi under 21 inte fick provsmaka något så var iallafall vädret underbart så vi klagade inte.

Vid ena stället hade de corn-hole så vi spelade det medans vi väntade, varmt och skönt i solen och jag vann allt så var kul haha ;-)
Återigen, ute och väntar i solen!

Dagen efter det åkte vi hem, var ca 5 timmar iväg. Vi spenderade den kvällen hemma och sen var det dags att åka iväg igen morgonen efter! Den här gången stannade vi i Virginia och åkte ca 3 timmar österut för att vara några dagar i familjen Poe's river house i Smith's point, längs med The little wicomico river. Som rinner ut i Chesapeak bay bara några hundra meter ifrån huset. Chesapeak bay är en av de större bays i USA, och går hela vägen ut till Atlanten vid Virginia Beach.

Vädret var lite sämre den halvan av veckan vilket var lite synd, men vi hade der nice ändå! Var tillräckligt bra väder för att va ute och paddla kajak, åka båt, spela lacross mm. 



Jag och David tog en kajak tur första kvällen, här är vi i little wicomico river precis utanför huset. Ni ser huset i bakgrunden på första bilden.



Här är deras båt som vi åkte ut och fiska med några gånger. Blev tyvärr inge fisk dock haha. Men det var bara härligt att komma ut på sjön!! :-D killen på bilderna är inte sonen i familjen utan hans kompis som var med. Gage heter han och går i 7de klass. Jake är sonen till familjen som vi var hos, han är i 8de klass men soelar lacross med vårat JV lag, alltså 9-10 graders.


Här är jag och Will ute och paddlar, denna gång hela vägen ut till Chesapeak Bay.


Var riktigt ballt, Chris (pappan i familjen) hade tydligen startat en ostron farm förra året! Han köpte då 1000 ostron som alla var pyttesmå, alla tusen fick plats i hans hand. Så nu 1 år senare tog han upp några för att kolla hur det gått.

Så vi öppnade upp ett par stycken och åt dem, huuur gått som helst!! Var som att vara på en lyxig skaldjurs restuarang :-D



Jag och en av deras 2 hundar, Cotty heter hon. Hur söt som helst.
Diana Poe, mamman i familjen. Jätte mysig liten fire place hade de på tomten där vi satt mycket och chillade.
Chilla var det ja!
Lite lacross träning lyckades man få till iallafall ;-)
Här gjorde vi nåt som Will kallade drink and draw, från början tydligen "wine and design", så vi satte upp lite blommor och vinflaskor att måla av och gjorde våra egna "konstverk" haha! Har ingen bild på de färdiga produkterna dock, ska försöka komma ihåg att ta kort på dem senare!

Vi åkte hem igen på lördagen så vi hade en sista dag hemma på lovet att bara vila ut och göra oss reda för skola igen. Så, nu är det ny vecka och nya tag! Lacross träningarna fortsätter som vanligt nu, 5-7 varje dag efter skolan, match borta mot David's Monticello på fredag!!
Och sen på lördag är det prom. Så blir en fullspäckad vecka med massa planering och fix. Spännande ska det bli! 
Det var allt för nu, skolan börjar om 30 min så måste väl justera tillbaka hjärnan till skol-kvalitet igen.. Blir dock bara att fokusera halva dagen idag då jag kl 1 måste sätta igång sportradion för att lyssna på sista omgången av kvalserien! Forza DIF, mot SHL!

Ta hand om er, kram!